Langattomat äänentoistolaitteet tulevaisuuden hittinä

Jos olet innokas digimusiikkiharrastaja, kiinnität todennäköisesti myös suurta huomiota laadukkaisiin ja helppokäyttöisiin äänentoistolaitteisiin. Kenties olet harkinnut langattomien äänentoistolaitteiden hankkimista helpottaaksesi musiikinkuuntelua. Jos olet kiinnostunut langattomista äänentoistolaitteista sekä niiden tarjoamista lukuisista mahdollisuuksista, jatkathan sivumme lukemista. Kerromme nimittäin tällä sivulla langattomista äänentoistolaitteista digimusiikkiin liittyvinä ilmiöinä sekä langattomien äänentoistolaitteiden nykyhetken tilanteesta.

Langattomia äänentoistolaitteita voidaan pitää digimusiikkiin liittyvinä ilmiöinä – koska myös erilaiset digimusiikin teossa tarvittavat laitteet ovat digimusiikin kuluttamiseen sidoksissa olevia asioita. Tällaiset äänentoistolaitteet pitävät sisällään valtaisat mahdollisuudet ja osa kuluttajista sekä alan ammattilaisista onkin sitä mieltä, että langaton äänentoisto tulee olemaan tulevaisuuden hittituote ja tämä voi hyvinkin pitää paikkansa.
Monet digimusiikin käyttäjät – sekä digimusiikin kuuntelijat että sen tuottajat – tarvitsevat langattomia äänentoistolaitteita, koska kuuntelevat esimerkiksi musiikkia runsaasti vaikkapa makuuhuoneessa tai olohuoneessa ja koska tämän lisäksi musiikkia kuunnellaan usein kännykällä tai tietokoneella.

Langattomat äänentoistolaitteet olisivat ensiarvoisen tärkeitä kuuntelukokemuksen tekemiseksi aikaisempaa helpommaksi, sujuvammaksi ja miellyttävämmäksi. Langattomuudesta on puhuttu ja puhutaan sekä haaveillaan paljon myös äänentoiston osa-alueella. Laajamittaisella tasolla tässä tavoitteessa ei kuitenkaan ole vielä äänentoistolaitteiden osalta onnistuttu, koska monet tätä käyttötarkoitusta varten suunnitellut ohjelmistot ovat olleet kankeita käyttää. Helppokäyttöisyys on asiakkaiden kannalta ehdottomasti kaiken a ja o, minkä takia langattomista äänentoistolaitteista pitäisikin pyrkiä luomaan mahdollisimman helppokäyttöisiä, jos niistä todella halutaan tulevan tulevaisuuden haluttuja hittituotteita. Tähän tavoitteeseen on vielä pitkä matka ja tuotteiden kehittäjillä on vielä monta mutkaa ratkaistavana.

Nykyhetken ratkaisut

Tällä hetkellä tarjolla olevat langattomat äänentoistolaitteet ovat usein valitettavan kankeita käyttää. Niiden ohjelmistot saattavat jäädä helposti jumiin tai toteutus voi olla muutoin luonteeltaan kankea. Joissakin tapauksissa käyttäjä joutuu käyttämään esimerkiksi pelikonsolia langattoman musiikkilaitteen asemassa, jos musiikki on talletettu verkkokiintolevylle tai tietokoneelle ja jos ainoastaan pelikonsoli sijaitsee juuri siinä huoneessa, jossa käyttäjä haluaa musiikkia kuunnella. Tämä ei ole kovin näppärää, vaan pitäisikin luoda järjestelmiä, joiden avulla esimerkiksi tietokoneelle talletettua musiikkia voisi kuunnella kaikkialla kotona ainoastaan yhdellä napinpainalluksella – painamalla juuri sen huoneen kaiuttimen virtanappia, jossa musiikkia haluaa kuunnella – riippumatta siitä, mille laitteelle musiikki on talletettu. Kaikista mahdollisista äänilähteistä peräisin olevan musiikin pitäisi olla toistettavissa mahdollisimman vaivattomasti kaikkialla kodissa – eikö kuulostakin hyvältä?
Tällä hetkellä on olemassa jo joitakin ratkaisuja, joiden avulla päästään melko lähelle tätä tavoitetta. Esimerkiksi systeemi, jossa on mahdollista kuunnella langattomasti musiikkia enintään 30 metrin päästä lähettimestä, on jo luotu. Myös langattomia ulkokaiuttimia ollaan suunnittelemassa, joten musiikin kuuntelu onnistuu pian langattomasti jopa omalla pihalla. Eikö kuulostakin lupaavalta? Voit pitää laitteet, joille musiikkisi on talletettu turvallisesti sisätiloissa, suojassa tuiskulta ja tuiverrukselta, ja kuunnella musiikkia pihallasi olevista kaiuttimista tehdessäsi vaikkapa puutarhatöitä. Tämä tuo puutarhatöihin aivan uudenlaista twistiä!

Tällaisia langattomia äänentoistolaitteita tarvittaisiin kuitenkin markkinoille nykyistä useampia malleja ja nykyistä laajemmin vaihtoehdoin, jotta yhä useammalla kuluttajalla olisi mahdollisuus ostaa tarpeitaan vastaavat laitteet ja nauttia langattomien äänentoistolaitteiden tarjoamasta vapaudesta – vapaudesta kuunnella musiikkia vaivattomasti ja helposti juuri siellä missä haluaa ja juuri silloin kuin haluaa. Tässä riittääkin haastetta äänentoistolaitteita suunnittelevien parissa!

Jos suunnittelet ostavasi uudet äänentoistolaitteet, mikä sinulle on ostoksessasi kaikista tärkeintä? Onko hinta ratkaiseva tekijä tehdessäsi ostopäätöksiä vai kiinnitätkö eniten huomiota juurikin tuotteen laatuun? Onko äänentoistolaitteiden osalta langattomuus sinulle erityisen tärkeä ominaisuus ja helpottaako äänentoistolaitteiden langattomuus mielestäsi elämääsi huomattavalla tavalla? Olisitko valmis maksamaan äänentoistolaitteista tavallista enemmän, jos ne toimisivat langattomasti ja jos olisit, niin kuinka paljon olisit valmis maksamaan enemmän? Millaisia parannuksia kaipaisit nykyisiin äänentoistolaitteisiin? Jos olet digimusiikkiharrastaja, ovat äänentoistolaitteet sinulle tärkeä hankinta, ja tämä hankinta herättänee monia kysymyksiä.